The Vanilla Ice Project: Palm Beach Mansion Flip

Rob VanWinkle — aka Vanilla Ice — spent more than he has on any prior renovation to turn a Palm Beach disaster into a deluxe oasis on DIY Network's The Vanilla Ice Project . Check out his extravagant updates.
By: Jennifer Brake

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee/Gettyimages

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee/Gettyimages

Photo By: James McEntee/Gettyimages

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee/Gettyimages

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Photo By: James McEntee / Getty

Scruffy Backyard

BEFORE: Before the vegetation took over, this backyard was a beach that led down to the shore of a nearby lake. With no one to maintain it, the space quickly became an overgrown and unkempt mess.

Piece of Paradise

AFTER: A luxurious pool and travertine deck replace the overgrown backyard. The pool area is actually three pools in one, complete with a swim-up bar on one side, a 25-person Jacuzzi on the other and infinity-edge pool in the center.

Poolside View

AFTER: The pool is topped with fire pits and lined with glow-in-the-dark tiles that resemble fireflies in the water late at night. With the scraggly palm trees removed, there's a perfect view of the adjacent lake and water ski training course.

Maroon Monster

BEFORE: Rob dubbed the 6,300-square-foot house the "maroon monster." His plan was to take this neighborhood blight and turn it into an elegant mansion fit for a millionaire.

Tamed Landscape

AFTER: Crisp tan paint replaces the previous unsightly red of the exterior, and a new concrete path provides easier access to the front door. The old wooden door is replaced with an iron one that lets in more light while enhancing curb appeal.

Blistering Patio

BEFORE: The second floor deck at the rear of the mansion was a nice addition, but the hot Florida sun could make it unbearable for use during the day. Prior to the renovation, the light fixtures on the deck were rusted and some of the tiles were cracked.

Cool Shade

AFTER: An awning protects the patio from the sun so that it can be enjoyed throughout the day. New tile floor, updated light fixtures and a freshly painted railing complete this outdoor space.

Not-So-Great Room

BEFORE: Just inside the front door, this great room didn't make much of a first impression. The generic entertainment center was dated and built to hold an old-school tube television. None of this fit into Rob's high-tech vision for the house.

High-End Den

AFTER: The great room was brought up to par with a custom wall unit featuring gold columns and new flat screen TV. A new 25-foot fireplace creates a focal point for the room that draws the eye upward with floor-to-ceiling stonework.

Tasteless Kitchen

BEFORE: The dated appliances and ordinary cabinets in this kitchen were too basic to pass Vanilla Ice specs. A segmented and confining layout would also have to be fixed.

Sizzling Tuscan Style

AFTER: The renovated kitchen is a veritable work of art with a custom mural on the ceiling, warm marble floors, marble countertops and a sizable island at its center.

Lackluster Living Room

BEFORE: The old living room, with its tall ceilings, bare walls and hard tile floors, felt cold and uninviting. The stair railing and wood banisters could also use some modern upgrades.

Cozy Quarters

AFTER: Warm beige and copper hues and ample furnishings help bring this large room down to a comfortable size. The stair railing's black ironwork is now updated in a pale gold finish.

Whack Wet Bar

BEFORE: The wet bar was old fashioned and out of place in the living room, and the dark wood looked obtrusive against the white walls.

Lovely Sitting Area

AFTER: With the wet bar removed, there's space for a nice seating nook in front of the newly refaced stairs.

Mediocre At Best

BEFORE: The balcony could be seen from the lower floor, but it wasn't terribly eye-pleasing. The brown wood banister with black ironwork, plain paneled recesses and beige carpet offered little visual appeal.

Impressive Entry

AFTER: Faux tin tiles and oversized pendant lights add spectacle from the ceiling down. The hardwood that replaced the carpet works well alongside the golden hues of the newly painted railing.

Home Office Flop

BEFORE: This may have been a home library or office, but the bookshelves were in disrepair and falling out of the wall. Rob had bigger and better plans for this space.

Up the Ante

AFTER: A new five-star poker room with handmade grasscloth wallpaper, faux tin ceiling tiles, recessed lighting and distressed hardwood floors has the feel of an exclusive hotel.

One-of-a-Kind Wine

AFTER: The back wall is transformed into a custom wine rack with authentic wine barrels from Napa Valley, a textured cork backdrop and mini-bar.

No Frills or Thrills

BEFORE: This room with blank walls and unspectacular tile floor was a blank canvas waiting to be made over by Rob and his crew. The space would soon be given a more extravagant design and an ambiance more conducive to entertaining.

Soft Sophistication

AFTER: Patterned wallpaper, a shimmering chandelier and new hardwood floors elevate this room from plain to posh. The existing strip of decorative molding was painted gold to add a finishing touch of glam.

Bejeweled Lighting

AFTER: Dangling above the table, this distinctive chandelier adds a touch of flash to the luxury dining room.

No Way Out

BEFORE: The layout of this house was strange in that there was very limited access to the backyard. This master suite, though large, felt a bit closed off and confining.

Lavish Lifestyle

AFTER: The updated master is opened up with a doorway leading to the back deck. Hardwood floors replace wall-to-wall carpet and the walls get added detail in the form of alligator print wallpaper and plenty of added drapery.

Fit For a King

AFTER: Metallic pendant lights suspended on either side of the king-sized bed help bring the bling in this opulent master suite.

Super Surveillance

AFTER: Recessed within the bedroom wall is a state-of-the-art security monitor providing multiple views of the property.

Claustrophobic Closets

BEFORE: The his and hers closets in the master bedroom were poorly laid out and didn't offer much usable storage space.

Massive Glow

AFTER: The two separate closets are combined into one and outfitted with custom LED lighting and plenty of shelves. The old carpet is replaced with hardwoods and a sliding glass door separates the spacious closet from the master bedroom.

Too Basic

BEFORE: This baby blue bedroom needed some customizing prior to the house being put on the market.

Beach Culture

AFTER: Outfitted with a giant surfboard mural, a high-tech ceiling fan and new closet shelves, this distinctive bedroom is now move-in ready for any avid beach bum.

Funky Yellow

BEFORE: This bedroom was dull and drab with pale yellow walls and a dated ceiling fan.

Funky Fresh

AFTER: An attached bath, updated light fixture and cool, contrasty accents help make this upstairs space a welcoming guest bedroom.

Sparkling Details

AFTER: A wall paneled with leather squares, tufted and adorned with rhinestones, creates a unique and stylish headboard.

Bland Box

BEFORE: There was nothing exceptional about this tiny bedroom except the storage cubby-hole at the back. Rob thought this room was too small to remain a bedroom. He planned to replace the carpet and the ceiling fan before transforming this space into a custom gaming room.

Ultimate Game Room

AFTER: The new gamer's hideaway is equipped with two state-of-the-art super PCs that are high performance and fan-cooled. The custom chairs are built from repurposed car seats and automotive parts. The small cubby-hole conceals yet another high-end PC.

Atomic Lighting

AFTER: The old ceiling fan in the game room is replaced with this atom-inspired LED fixture adding to the room's futuristic feel.

Personal Touch

AFTER: Rob had this custom piece specially made to add a crowning touch in the game room. The unique accent light sits between the two super PCs that allow up to four people to play simultaneously, competing online with multiple gamers.

Component Headline