Blog Cabin 2013: Reframing the Home

Original building materials are salvaged as new walls and ceilings go up.

The home’s old asphalt shingles are loaded onto a trailer and will be hauled off to a recycling center, where they will be repurposed to form a portion of a new road base.

A "BUILT JULY 1895 BY PAKE" dedication, removed from the old fireplace, is incorporated into the foyer foundation.

Pressure-treated exterior wall sheathing, which protects against high humidity and wind-driven rain, is attached to the new foundation’s bolted mud sill. To fulfill the requirement of a continuous vertical load path for uplift in 130 mph winds, nails are set in a specific pattern.

The new living room features four double-hung windows and one large double-glass door. Even though the house is reframed, every structural wall remained in its original location to tell the evolving story of this home.

Building materials salvaged during the home’s deconstruction include heart pine 2x4s, 2x6s, 6x6s and 1x15s.

A view of the home from the drive showcases the living room (left), foyer/entry (center) and exterior entrance and porch area for the master bedroom (right).

On the southwest side of the house, crew members stand walls for the west side addition. This addition replaces the area occupied by the original mechanical room and the area lost from the prior kitchen.

New second-floor joists are 11 7/8" deep, spaced 24" on center and 8' above finished floor. These replace the former ceiling joists turned floor joists that were roughly 5" deep, spaced up to 36" on center and 7' above finished floor.

The large cased opening from the foyer leads to a large U-shaped set of stairs that replace the steep stairs (deemed "The Jump"). To protect valuable square footage, "winder" treads on the landing will reduce the total length.

The Mega Dens family room showcases a view west. Window locations are original; window size increased slightly.

The new foyer and side entrance to the house will feature casement windows that capture coastal breezes.

Windowsills were raised in the foyer/sitting room to accommodate furniture placed against the walls.

The west side addition features a dropped floor, located to the right of carpenter Daniel Simmons (in blue). Can you guess what this is for?

West side addition floor joists are face-hangered to the existing edge beam. Openings in the foundation walls provide access and airflow. To level out the existing first-floor joists, anywhere from one to three layers of subfloor were installed.

The picture shown offers a closer look at construction strategies utilized to level the uneven first floor. The master bedroom featured one layer of flooring while the adjacent space featured two layers. Also in this area, floor joists were 3/4" higher than in other areas of the first floor.